Week 16: Betaalde stages, examenstunt met bom en incidenten kinderopvang

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: AOb wil een fikse loonsverhoging en betaalde stages in primair onderwijs

Voor de AOb/FNV zijn een loonsverhoging van 14,3 procent en een stagevergoeding van 750 euro twee belangrijke speerpunten bij de komende cao-onderhandelingen in het onderwijs. 

Dinsdag: Examenstunt met bom is reden voor sluiting Eckartcollege Eindhoven

Het Eckartcollege in Eindhoven was maandag dicht nadat er zondag bij de politie een dreigende melding was binnengekomen. De politie wil niet zeggen wat de inhoud van de melding is, maar vond het wel zo ernstig dat de school meteen werd geïnformeerd. De melding kwam binnen via Meld Misdaad Anoniem.

Woensdag: Studenten minder geïntresseerd in decentrale selectie geneeskunde

Het aantal kandidaten dat aan de decentrale selectie voor komend studiejaar begon én afmaakte, daalde dit jaar met 1100 ten opzichte van vorig jaar. De kans op toelating tot één van de geneeskundeopleidingen is 39 procent. Vorig jaar was dat nog 33 procent.

Donderdag: Hulpdiensten massaal ingezet vanwege peuter in het water

Een peuter is dinsdagochtend in het water terechtgekomen bij kindcentrum De Vlieger in Zwolle. Het kind is met spoed door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Vrijdag: 'Aantal incidenten in de kinderopvang neemt zichtbaar toe'

Het aantal incidenten in de kinderopvang neemt toe. Alleen al in de afgelopen paar maanden kwam een kind op de opvang te overlijden na een ‘medisch incident’, ging een Amsterdams kinderdagverblijf dicht na wantoestanden en kwamen twee peuters in het water terecht. Een van hen overleefde dat niet. Volgens voorzitter Gjalt Tjellesma van BOinK is er zichtbaar sprake van een toename in het aantal incidenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk