Examenstunt met bom is reden voor sluiting Eckartcollege Eindhoven

Het Eckartcollege in Eindhoven was maandag dicht nadat er zondag bij de politie een dreigende melding was binnengekomen. De politie wil niet zeggen wat de inhoud van de melding is, maar vond het wel zo ernstig dat de school meteen werd geïnformeerd. De melding kwam binnen via Meld Misdaad Anoniem. Dat meldt Omroep Brabant.

In een mail aan de ouders en leerlingen stond dat de schoolleiding was geïnformeerd door de politie over een ‘mogelijke escalatie tijdens de laatste lesdag van de eindexamenkandidaten. Het zou dan gaan om een examenstunt met een mogelijk groot risico voor de veiligheid.’ De leiding van de school noemde maandagmorgen de examenstunt een ‘slechte grap’. 

C4-bom 

Leerlingen gaven maandagmorgen aan dat de school dicht was omdat een groep leerlingen een examenstunt wilde uithalen met een bom. In een groepsapp voor eindexamenkandidaten werden grapjes gemaakt over een C4-bom. Die bom wordt normaliter alleen gebruikt door militairen. 

Er werd in de groepsapp eerst alleen nog maar gesproken over partypoppers, maar daarna plaatste er iemand een foto van een C4-bom met een timer op 5 minuten. Daaronder stond weer ‘Test variant staat al klaar’.  Vervolgens kwamen er reacties op als: ‘Vannacht testronde’ en ‘Maandag showtime’. 

Onderzoek naar anonieme melding en uitspraken groepsapp 

De schoolleiding schrijft in de mail aan de ouders en leerlingen dat de veiligheid boven alles gaat. De politie was zelf maandag aanwezig op de school en alle lessen kwamen te vervallen. De school en de politie doen samen onderzoek naar de anonieme melding en de uitspraken in de groepsapp. Op dit moment is er nog niemand aangehouden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk