'Aantal incidenten in de kinderopvang neemt zichtbaar toe'

Het aantal incidenten in de kinderopvang neemt toe. Alleen al in de afgelopen paar maanden kwam een kind op de opvang te overlijden na een ‘medisch incident’, ging een Amsterdams kinderdagverblijf dicht na wantoestanden en kwamen twee peuters in het water terecht. Een van hen overleefde dat niet. Volgens voorzitter Gjalt Tjellesma van BOinK is er zichtbaar sprake van een toename in het aantal incidenten. Dit meldt BOinK. 

Ieder jaar komen er één of twee kindjes op de opvang te overlijden na een incident. Meestal zijn dit onvermijdbare incidenten. Op dit moment krijgt BOinK echter veel vaker telefoontjes van ouders én pedagogisch medewerkers over voorvallen. Ook de directeur van GGD GHOR heeft al tweemaal gewaarschuwd voor het aantal toegenomen incidenten in de kinderopvang.

Veiligheidsprincipes

“Allerlei veiligheidsprincipes staan onder druk door verkeerde maatregelen die zijn genomen op het gebied van medewerkers. Maatregelen die zowel te maken hebben met het tekort aan personeel, als met de ervaring van personeel, aldus Jellesma.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky