AOb wil een fikse loonsverhoging en betaalde stages in primair onderwijs

Voor de AOb/FNV zijn een loonsverhoging van 14,3 procent en een stagevergoeding van 750 euro twee belangrijke speerpunten bij de komende cao-onderhandelingen in het onderwijs. Dat meldt de AOb.

“De inflatie is torenhoog”, aldus AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Om er niet in koopkracht op achteruit te gaan, is dit dus onze looneis voor de komende cao-onderhandelingen.” 

Loonkloof 

De looneis van 14,3 procent voor het primair onderwijs is gelijk aan de looneis van het voortgezet onderwijs. De loonkloof tussen docenten in het primair- en voortgezet onderwijs is na 10 jaar eindelijk gedicht, maar de vakbonden willen geen nieuwe kloof laten ontstaan. Het primair- en voortgezet onderwijs trekt vanaf nu gelijk op. 

Stagevergoeding 

Een tweede punt bij de onderhandelingen is een stagevergoeding van 750 euro. “Als je stage loopt in het onderwijs, word je vaak niet betaald”, zegt Roovers. “Terwijl studenten in andere sectoren vaak wél een stageloon krijgen. Als we het aantrekkelijk willen maken om een lerarenopleiding te volgen, dan moeten wij stagiairs in het onderwijs ook gewoon betalen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk