Selectieprocedure bij studie geneeskunde aangevuld met een loting?

Als je over enkele jaren geneeskunde wil gaan studeren, dan heb je daarvoor misschien veel geluk nodig. Een aantal universiteiten willen hun selectieprocedure aanpassen. Het is nog onduidelijk wat ze gaan aanpassen, maar een loting is een mogelijkheid. Dat meldt RTV Noord.

Voor de studie geneeskunde zijn er per jaar 410 plekken te verdelen, maar er zijn altijd meer aanmeldingen. De studenten moeten daarom eerst een selectieprocedure doorstaan. Er wordt dan gekeken naar kennis, vaardigheden en motivatie.

Decentrale selectie 

De beste studenten komen dan op de opleiding terecht, toch? Dat was wel het idee bij de invoering van de decentrale selectie. Dat zegt Sywert Westerhof, geneeskundestudent en studentenadviseur van de Raad van Bestuur van het UMCG. De opleiding geneeskunde is in principe al te doen voor iedereen die een vwo-diploma heeft met de juiste vakken.

Achtergrond studenten 

Vooral de achtergrond van de studenten is bij de selectie doorslaggevend. De kans om toegelaten te worden op de opleiding neemt toe als je ouders arts zijn. Zij kunnen namelijk hun kinderen informatie geven om de test te doorstaan.

Met de verschillende selectiemethodes op papier wordt volgens Westerhof door een commissie besloten wat de beste manier is. Het idee erachter is dat je een afspiegeling in de artsenpopulatie krijgt, die lijkt op wat er in de spreekkamer zit qua patiënten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk