Week 1: Vuurwerkschade, ChatGPT en gratis kinderopvang vanaf 2025

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Vuurwerk zorgt voor enorme schade aan basisschool in Amsterdam

Basisschool De Vijf Sterren in Amsterdam-Noord is op oudejaarsnacht getroffen door zwaar vuurwerk. De school is zwaar beschadigd. Deuren en ramen zijn uit de gevel geblazen.

Dinsdag: Jongen (14) tijdens afsteken van vuurwerk op schoolplein beschoten

Een jongen van veertien is vrijdagavond waarschijnlijk beschoten. Zijn ouders ontdekten de resten van munitie in zijn kleren. De politie zoekt nu getuigen van het voorval. Het gebeurde in de omgeving van het schoolplein van basisschool Horizon in Lelystad.

Woensdag: 'ChatGPT schrijft overtuigende teksten, maar zit vol fouten'

Het nieuwe programma ChatGPT zorgt ervoor dat studenten moeiteloos hun schrijfopdrachten kunnen laten genereren. Academici van de Financial Times waarschuwen daarvoor. De teksten zijn wel coherent en overtuigend, maar er zitten ook wel wat onjuistheden in. OpenAI, dat het programma ontwikkelde, is volgens de academici een wolf in schaapskleren. 

Donderdag: Statushouders doorlopen vaktaaltraject in het UMC Groningen

Het UMC Groningen heeft samen met het talencentrum rijksuniversiteit Groningen een vaktaaltraject opgezet. Statushouders die in de zorg hebben gewerkt kunnen via dit traject versneld aan de slag als assistent-verpleegkundige.

Vrijdag: Kinderopvang vanaf 2025 gratis: wat verandert er precies en zijn er ook nadelen?

Het kabinet wil de kinderopvang vanaf 2025 gratis maken. Hiermee komt Nederland eindelijk met betaalbare kinderopvang voor alle werkende ouders. Inkomen doet er vanaf 2025 niet meer toe. Vanaf dan betalen alle werkende ouders 4 procent van de kosten. Dat betekent dus automatisch dat 96 procent van de kinderopvangkosten voor de overheid zijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk