Permanent thuisonderwijs: zo pakken deze ouders het aan

Veel ouders worstelen momenteel met het geven van thuisonderwijs. Door de schoolsluiting moeten ze een balans zoeken tussen werk en het begeleiden van hun kind bij schoolopdrachten. Een kleine groep ouders geeft hun kinderen permanent thuisonderwijs. Hoe pakken ze dat aan? Waar halen ze inspiratie vandaan? En waarom hebben ze hier eigenlijk voor gekozen? Galina en Jouke vertellen.

De kinderen van Galina Erkamp zijn nog nooit naar school geweest. De reden? Galina en haar man konden geen school vinden die past bij hun geloofsovertuiging. Ieder jaar vraagt het stel vrijstelling van de leerplicht aan. Galina stelt zelf een plan op met doelen, en volgt haar drie kinderen in de interesses die ze hebben. Zo bespraken ze de bestorming van het Capitool in de VS uitgebreid. En gingen ze, vóór de lockdown, iedere week naar het museum en de dierentuin.
 
Ook Jouke geeft haar kinderen thuisonderwijs. Enerzijds vanwege haar levensbeschouwing, maar ook omdat twee van haar kinderen uitzonderlijk hoogbegaafd zijn. Thuisonderwijs is wat anders dan wat er nu massaal gebeurt, benadrukken beide moeders. “Technisch gezien is dat afstandsonderwijs”, legt Galina uit. “Ouders volgen nog steeds de lijn van de school.” Met hun jarenlange ervaring weten de twee moeders wel hoe ze hun kinderen het beste kunnen begeleiden. 
 
Kun jij wel wat tips voor thuisonderwijs gebruiken? Lees het hele interview met Galina en Jouke hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids