‘Leerlingen uit Oekraïne in de knel door Leerplichtwet’

Oekraïense leerlingen in Nederland zijn volgens de Leerplichtwet verplicht om hier fysiek onderwijs te volgen. Tegelijkertijd volgen zij ook online lessen uit hun thuisland, zodat ze hun recht op aansluiting niet verliezen wanneer ze terugkeren. Bestuurslid Hans van Rheenen van Noaberschap Ukraine Twente (NUTwente) pleit voor soepelere omgang met de leerplicht voor deze leerlingen. In deze uitzonderlijke situatie zou een Oekraïense online school ook als school gezien kunnen worden. Dit meldt 1twente. 

Nederlandse lessen volgen én online onderwijs uit Oekraïne volgen is complex, zo niet onmogelijk. Vluchtelingenkinderen lopen hierdoor het risico achterstanden in hun moedertaal op te lopen. Om maar bij te blijven met hun lessen, gaan ze soms terug naar hun veelal onveilige thuisland, zegt Van Rheenen.

Leerplichtambtenaar volgt wet

Kinderen die hier blijven, zijn volgens de Leerplichtwet verplicht om onderwijs te volgen. Volgen ze deze lessen niet, dan staat de leerplichtambtenaar op de stoep. Volgen ze hun Oekraïens onderwijs niet, dan lopen ze het risico op verlies van aansluiting. In Nederland dwingt de leerplichtambtenaar deze leerlingen dus om hier fysiek onderwijs te volgen. Van Rheenen begrijpt waarom: deze volgt de wet. “Alleen mijn standpunt is dat er ook een geest van de wet is.”

Lees ook: Leerplicht: dit zijn de regels voor vrije dagen tijdens schooltijd

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky