Normal_klimaat__groen__duurzaam

Het schoolplein van De Schatkist/SKOzoK in Budel ondergaat een grote metamorfose en is de 100e in Brabant die aan de slag gaat met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’. De basisschool verruilt 500 m2 stenen voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen. Huub Compen, directeur basisschool De Schatkist/SKOzoK: “Vergroening van het schoolplein is hard nodig. Bijna al het regenwater verdwijnt op dit moment direct in het riool. Daarnaast biedt het nieuwe schoolplein diverse, natuurlijke speelelementen.” Dit meldt provincie Brabant.

Klimaatbestendig, natuurlijk en avontuurlijk 

Rubberen tegels worden vervangen voor boomschors. Stenen gaan eruit, bomen, struiken en planten erin. Er komen meer speelgelegenheden door het plaatsen van heggen waar de leerlingen kunnen spelen en zich verstoppen. Het klimaatbestendig maken van het plein is een belangrijk onderdeel van het plan. De gemeente Cranendonck sluit hierbij aan door het regenwater af te koppelen en te verwerken op het speelplein middels een wadi, het aanleggen van ringleidingen en het verwijderen van bestrating zodat regenwater goed in de grond kan zakken.
 

Bewustmaking

Met lesmaterialen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Dankzij het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er lekker gespeeld kan worden.
 

Subsidie beschikbaar

De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor 3,5 miljoen euro bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70 porcent van de kosten, met een maximum van 14.000 euro. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor minimaal 150 groene schoolpleinen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids