Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Jongeren die in de gesloten jeugdzorg terechtkomen, krijgen steeds vaker last van ernstige psychiatrische problemen. De problemen zijn zo erg, dat wekelijks zeker meer dan één jongere een poging doet tot zelfmoord. Dit meldt Nieuwsuur. 

Medewerkers in zulke gesloten jeugdzorginstellingen, waarin jongeren ook onderwijs krijgen, zijn alert. Voorwerpen die voorheen niet gevaarlijk leken, zijn dat nu wel. En binnenlopen bij een zelfmoordpoging gebeurt vaker dan voorheen. “Continue alertheid zuigt je leeg. Het is een uitputtingsslag”, zegt jeugdzorgwerker Dagmar Baas tegen Nieuwsuur.
 
Al eerder trok lector Peer van der Helm hierover aan de bel en nu weer. Jongeren met suïcidale gedachten krijgen niet tijdig de hulp die zij nodig hebben. In plaats van een gespecialiseerde behandeling, worden ze van instellingen naar instellingen doorverwezen en belanden jongeren uiteindelijk op de gesloten afdeling.
 
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt cijfers bij van het aantal suïcide door jongeren die bekend zijn bij instanties. Waar in 2014 nog tien van deze jongeren suïcide pleegden, waarvan één in een gesloten instelling, groeide dit aantal naar negentien in 2017, waarvan vijf in een gesloten instelling zaten. Van der Helm vreest dat de cijfers lang niet alles zeggen en dat pogingen tot zelfmoord in instellingen vaak niet of flexibel worden gemeld of geregistreerd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids