Normal_kind__slim__rekenen__jongen__hoogbegaafd

Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs vindt dat ouders veel te veel moeten betalen voor de zogenaamde externe plusklassen. Deze extra lessen voor slimme kinderen worden buiten de school om georganiseerd. De Onderwijsinspectie vraagt ouders die voor zo’n extra klas moeten betalen zich te melden. Dat meldt het AD.

Op elke basisschool moeten er voor alle leerlingen passende lessen zijn. Slimme kinderen die zich in de reguliere klas snel vervelen krijgen zo extra uitdaging. Soms komt het voor dat de school geen plusklas heeft of dat ook die klas niet uitdagend genoeg is voor een kind. In die gevallen kunnen kinderen deelnemen aan externe plusklassen.

Het idee om buiten de school om extra lessen aan te bieden aan deze kinderen komt van bedrijven. Ouders moeten behoorlijk diep in de buidel tasten om hun kind deze kans te geven. Wekelijks wordt hiervoor zo’n vijftig euro neergeteld, terwijl er officieel gezien alleen een vrijwillige ouderbijdrage mag worden gevraagd. Ouders & Onderwijs vindt die hoge bedragen onnodig.

De Onderwijsinspectie wil deze situatie graag nader onderzoeken en hoopt dat ouders zich om die reden melden wanneer zij hoge kosten moeten betalen voor hun kind. In zo’n geval kan de inspectie maatregelen nemen. Toch lijkt het erop dat ouders huiverig zijn om hun beklag te doen. Ze denken dat daarmee tegelijkertijd het aanbod van de extra lessen verdwijnt. Dat zegt Mark Weghorst van Ouders & Onderwijs. Ook zijn het vaak de ouders zelf, en niet de school, die een kind aanmelden voor de plusklassen.

Volgens de PO-Raad is er voor scholen geen andere optie. Wel wordt het probleem erkend en zou er op de reguliere basisscholen eigenlijk voor elk kind voldoende passend onderwijs aangeboden moeten worden. Een woordvoerder van de sectororganisatie noemt het gebrek aan budget als voornaamste oorzaak van het probleem. Een ouderbijdrage zou niet eens nodig moeten zijn, vindt de PO-Raad, omdat dat sneller bijdraagt aan kansenongelijkheid in het onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids