Inclusieve kinderopvang: 'Mijn zoon wordt bij voorbaat al uitgesloten'

“Ontwikkel beleid voor inclusieve kinderopvang.” Dat is de boodschap van het College voor de Rechten van de Mens aan het (demissionair) kabinet. Asja Godthelp, adjunct-directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, sprak uitgebreid met het College. Hoe is het volgens haar gesteld met de toegankelijkheid van kinderopvangorganisaties? En wat is de ervaring van Martine van Vondel en Letty van den Berg, die beiden een zoon met een beperking hebben?

“Ik kreeg al snel te horen dat kinderopvang lastig zou worden”, vertelt Letty. “De gemeente zei tegen me: stop maar met werken, je man kan vast wel voor inkomsten zorgen.” Ook Martine liep tegen de muur. Zelfs als er een zorgmedewerker mee zou komen met haar zoon, was de zorgvraag te groot. “Op een gegeven moment dacht ik: laat ook maar, we zoeken wel een andere oplossing.”
 
Volgens Asja Godthelp zijn de wetten en regels in Nederland enorm complex. Zo gelden er voor de kinderopvang hele andere wetten dan in bijvoorbeeld de jeugdzorg. “Soms vergeten kinderopvangmedewerkers uit te leggen waarom iets niet kan of mag. Dan lijkt het alsof ze kinderen geen toegang wíllen verlenen. Maar zo simpel is het niet.”
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids