
Van steeds meer studenten wordt de studieschuld kwijtgescholden vanwege medische omstandigheden. Het aantal studenten dat om een extra jaar prestatiebeurs vraagt en ook daadwerkelijk krijgt is in de laatste zeven jaar flink gestegen. Dat meldt RTL Nieuws.
Studenten (mbo, hbo of universitair) die tijdens de studie heel ziek worden of iets ingrijpends meemaken waardoor ze moeten stoppen met hun studie of hun diploma niet binnen de gestelde termijn halen, kunnen financiële ondersteuning krijgen.
Toestemming van decaan of studieloopbaanbegeleider
De student in kwestie moet zich daarvoor bij de decaan of studieloopbaanbegeleider van de universiteit, hogeschool of mbo-instelling melden. Als de student toestemming heeft gekregen, kan er pas een verzoek worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
DUO krijgt vaker verzoeken
DUO zegt op verzoeken niet vaak nee, zo blijkt uit onderzoek. Het aantal keren dat DUO een nee verkocht daalde in de afgelopen zeven jaar flink. Studenten dienen ook vaker een verzoek in bij DUO vanwege een tegenslag tijdens de studie.
Delen via sociale media
Waarom er zo vaak om financiële hulp wordt gevraagd, is onduidelijk. Studenten die een aanvraag succesvol hebben ingediend, delen dit vaak wel op hun sociale media. Dat zou andere studenten over de streep kunnen trekken.
Op de hoogte van regelingen
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het goed dat (oud)-studenten op de hoogte zijn van de regelingen waar zij misschien recht op hebben. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Herinvoering basisbeurs
Volgens Bruins zou er een verband kunnen zijn met de herinvoering van de basisbeurs. Van 2015 tot en met studiejaar 2023/2024 was de basisbeurs afgeschaft. Er was daardoor ook niet echt een reden om om financiële hulp te vragen.
Of er verschillen zijn tussen onderwijsinstellingen of -niveaus bij het vragen naar hulp wordt nog onderzocht. Studentenvakbond AKKU klaagde eerder al dat bij de ene instelling je makkelijker geholpen wordt dan bij de andere.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk