Normal_windmolens_wind_energie

Het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen (KZGW) heeft een subsidie van 450.000 euro gekregen van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen voor het project Young Energy Society Challenge. Hiervoor worden alle Zeeuwse scholieren en studenten uitgenodigd om concrete voorstellen te ontwikkelen die Zeeland energiezuiniger en klimaatbestendiger kunnen maken. Het beste idee wordt ook uitgevoerd. Dit meldt de KZGW.

Het project YESC gaat een jaar lang de energietransitie op de agenda zetten bij jongeren, en heeft als doel aan het einde van het jaar concrete oplossingen voor Zeeland op te leveren. Hoogtepunten in het jaar zijn: een educatief programma (ontwikkeld met en voor het Zeeuwse onderwijs), de prijsvraag zelf die op 15 juni tijdens het jubileumfeest van het Koninklijk Genootschap in de Sint Jacobskerk in Vlissingen officieel wordt uitgezet, en een afsluitend Young Energy Society festival met de presentatie van alle ingezonden plannen en de bekendmaking van de prijsvraag. De winnaars zien hun plan uitgevoerd, winnen een geldbedrag én krijgen een genootschapspenning.
 
YESC wordt uitgeschreven door het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, ter gelegenheid van haar 250e verjaardag in 2019. YESC kreeg hiervoor steun van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, waarmee de Stedin groep, de provincie en de gemeenten vernieuwende energieprojecten ondersteunen. Het hele Zeeuwse onderwijs doet mee aan de prijsvraag. Een projectteam van vier mensen is verantwoordelijk voor de organisatie. Ook is het de bedoeling dat bedrijven en organisaties de jongeren inspireren en hen concrete vragen voorleggen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids