GroenLinks grootste partij bij Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wint GroenLinks morgen de Tweede Kamerverkiezingen. D66 en VVD scoren ook hoog bij de scholieren. De PVV eindigt als vierde. De andere partijen volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen die gisteren bekend is gemaakt bij ProDemos in Den Haag, zo meldt het voorlichtingscentrum ProDemos.

Ook bij de Kinderverkiezingen won GroenLinks. Ook hier zien we goede scores voor de VVD en D66 bij de jeugd. In totaal stemden 140.964 jongeren van scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Bij de Kinderverkiezingen stemden 11.329 kinderen uit groep 7 en 8.

GroenLinks komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19,3 procent van de stemmen. Omgerekend zouden dit dertig Kamerzetels zijn. Ook bij de Kinderverkiezingen wint GroenLinks. Met 20,2 procent van de stemmen zijn ze de grootste partij. Op twee eindigt de VVD en op drie D66.

Eddy Habben Jansen, directeur ProDemos, maakte de uitslagen bekend in aanwezigheid van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden en basisschool De Waterlelie uit Den Haag. De leerlingen gingen over de uitslag in gesprek met kandidaat-Tweede Kamerleden, onder leiding van Siham Raijoul, presentatrice bij het NOS Jeugdjournaal.

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. Voor de Scholierenverkiezingen waren dit jaar 495 scholen aangemeld, waar 262.062 leerlingen konden stemmen. Daarnaast zijn er de Kinderverkiezingen voor groep 7 en 8 van de basisschool. Voor de Kinderverkiezingen zijn ruim 13 duizend leerlingen aangemeld. Voor de Kinderverkiezingen waren 376 scholen aangemeld. Hier konden 16.335 kinderen stemmen. Op uitslagen.scholierenverkiezingen.nl staan alle uitslagen, zowel landelijk als per provincie, gemeente, plaats en school.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids