ROC Aventus, roc, Regionaal opleidingscentrum

UTRECHT - Verschillende regionale opleidingscentra (roc's) hebben de letters roc uit hun naam verwijderd of hebben zelfs een geheel nieuwe naam aangenomen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) op haar website.

Het schrappen heeft verschillende redenen. Zo wordt de afkorting door jongeren vaak verkeerd uitgesproken, namelijk met een k. Daarnaast heeft de afkorting vaak negatieve associaties en is het niet duidelijk wat ermee wordt bedoeld.

"[V]eel mensen [blijken] niet te weten dat roc Eindhoven een zelfstandige organisatie is. Zij menen dat we deel uitmaken van een grote landelijke roc-keten", aldus de website van roc Eindhoven, dat sinds 1 januari haar naam veranderd heeft in Summa College. Het ROC Aventus in Apeldoorn schrapte alleen de letters roc en heet nu gewoon Aventus. Ook de mbo-instellingen van de voormalige onderwijsgigant Amarantis Onderwijsgroep hebben nieuwe namen meegekregen, waarbij slechts één instelling de letters roc aannam: roc Top.

De naamswijziging komt overigens met een prijs. Het Summa College voerde met de naamswijziging ook een nieuwe huisstijl in, wat leidde tot een totaalbedrag van 9 ton. "Dat zit hem voor een belangrijk deel in de logo's op gebouwen, bewegwijzering, dat soort dingen", aldus de woordvoerder van de mbo-instelling.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem