NPO Radio 1-bus van '5 Dagen' rijdt door het land om te praten over het mbo

Hoe is het gesteld met het middelbaar beroepsonderwijs?  In de week van 29 mei strijkt de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) neer op verschillende locaties in Nederland om te spreken over het middelbaar beroepsonderwijs, stagediscriminatie en de stijging van het aantal mbo-studenten dat afhaakt zonder diploma. Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift gaan in gesprek met de MBO Raad, studenten en docenten. Dat meldt de NTR.

Steeds meer studenten verlaten het mbo zonder diploma. Vorig jaar waren dat er ruim 30.000. Het hoogste aantal in tien jaar. Mogelijke oorzaken: corona en de krappe arbeidsmarkt. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs wil met een aanvalsplan de stijging van het aantal schoolverlaters tegengaan. Alle mbo-studenten hebben deze maand een persoonlijke brief ontvangen van de minister waarin hij uitlegt op welke manier hij werkt aan beter beroepsonderwijs. In deze brief gaat Dijkgraaf ook in op zijn plannen om stagediscriminatie tegen te gaan. 

Stereotypering en vooroordelen 

Bijna 40 procent van Nederland heeft een mbo-opleiding. De bijna een half miljoen mbo’ers in Nederland zijn hard nodig in de maatschappij. Toch krijgt deze groep te maken met stereotypering en vooroordelen. Hoe gaat het met het mbo in Nederland? Wat vinden de mbo- studenten? Wat is er nodig om het mbo nog beter te maken? In 5 Dagen komen mbo-studenten, docenten en betrokkenen aan het woord over de staat van het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland.

Adnan Tekin    

Dinsdag spreekt 5 Dagen met Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, over het belang van goed opgeleide mbo-studenten. Verslaggever Mirthe van der Drift volgt hem tijdens een werkbezoek aan Rijn IJssel in Arnhem. "De ervaringen uit de praktijk neem ik mee naar de beleidsmakers in Den Haag."

Leraar van het Jaar 2022 

Op woensdag vertelt Leraar van het Jaar 2022 voor het mbo Dimitri van Dillen uit Hengelo over zijn werk op het ROC van Twente. "We hebben mbo-ers hard nodig in onze maatschappij."

Summa College 

Donderdag is Linda Baeten te gast. Zij is docent apothekersassistent aan het Summa College in Eindhoven. In de eerste apotheek in een Nederlandse school maken de studenten op een laagdrempelige manier kennis met het werk van een apothekersassistent.

JOB MBO 

Vrijdag komt Jelmer Becker aan het woord, student bouwkunde aan het MBO Utrecht. Als voorzitter van JOB MBO, de jongerenorganisatie voor het beroepsonderwijs, zet hij zich in voor de belangen van alle mbo-studenten op het gebied van politiek, onderwijskwaliteit en het imago van het mbo.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Hans Tak