Normal_gautam-arora-78ae6n7rnvi-unsplash__1_

Hoe gaan ouders om met de hogere kosten van de kinderopvang en de buitenschoolse opvang? Gjalt Jellesma, voorzitter en woordvoerder van BOinK (brancheorganisatie van ouders in de kinderopvang), ziet steeds meer ouders afhaken. Hij kent voorbeelden van opvangorganisaties in Amsterdam die hun tarief met euro’s omhoog hebben gegooid. “Wij zijn voor een gezonde en eerlijke prijs. Maar het moet wel financieel toegankelijk blijven.”

Vooral onder ouders met lagere inkomens zijn de zorgen groot, merkt Gjalt. “Uit ieder onderzoek blijkt dat juist in die groep kinderen baat hebben bij opvang. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor de arbeidsparticipatie van hun ouders.”

Sceptisch

De overheid heeft toegezegd om ouders te compenseren voor de stijgende lasten, door de kinderopvangtoeslag extra te verhogen. Miriam Goudsmit, moeder van vier jonge kinderen, is daar sceptisch over. “Tja, dat is fijn, maar voordat dat uitbetaald is...” Sinds 1 januari zijn de nettokosten van de opvang voor Miriam en haar man met 250 euro gestegen. In totaal kost de opvang van drie van hun vier kinderen ze 1.500 euro netto per maand. “Een rib uit mijn lijf.”

Het hele interview met Gjalt en Miriam lezen? Dat kan hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs