Meer schoolfruit en een gezondere leefstijl, Arnhem gaat verder met JOGG

Arnhem blijft meedoen met het JOGG-netwerk. JOGG heeft als doel om de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken en zo de jeugd te helpen gezonder op te groeien. Op woensdag 19 januari ondertekenden wethouder zorg Roeland van der Zee en MT-lid van JOGG Caroline Peeck de partnerovereenkomst waardoor de samenwerking nu voor onbepaalde tijd wordt voortgezet. Dit meldt de gemeente Arnhem.

JOGG is een netwerk  van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten om de omgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. ‘Gezond leven begint al in de kindertijd’, aldus Van der Zee. ‘Juist in die eerste jaren is het belangrijk om te leren en ervaren wat een gezonde leefstijl is. Dat gezond eten ook lekker kan zijn. Daarom blijven we doorgaan met JOGG. Het maakt deel uit van onze brede aanpak om onze inwoners te helpen gezonder te gaan leven. Dat hebben zo we afgesproken in ons lokale preventieakkoord.’

Gezond

Arnhem is al sinds 2015 JOGG-gemeente. Dat betekent dat we gezonder eten en drinken stimuleren op scholen, kinderopvangcentra, sportverenigingen, zwembaden en sportevenementen, bijvoorbeeld door het aanbieden van schoolfruit. Ook bevorderen we een gezonde leefomgeving rond scholen, bijvoorbeeld met watertappunten. Ook kent Arnhem het GO!-programma. Dit wijkgerichte behandelprogramma begeleidt kinderen met overgewicht én hun families gedurende 2 jaar richting een gezondere leefstijl. Zo’n 15 procent van de kinderen in Arnhem heeft overgewicht, in sommige wijken is dat zelfs meer dan 25 procent.

Overgewicht 

Meedoen met de JOGG-aanpak betekent voor Arnhem onder meer dat er 3 JOGG-regisseurs vanuit het Sportbedrijf werken in de wijken waar het percentage kinderen en jongeren met overgewicht het grootst is, zoals in Klarendal, Arnhemse Broek, Geitenkamp, Malburgen en Presikhaaf.

Gezonde snacks 

De JOGG-aanpak werkt. Inmiddels wordt er op 14 Arnhemse scholen schoolfruit geleverd. In 4 sportkantines kun je ook gezonde snacks krijgen. 14 Grote sportevenementen werden voorzien van gezond fruitwater en gezonde snacks. 425 Schoolkinderen deden mee aan de 7-dagen-water-challenge, waarbij ze 7 dagen lang niets anders dan water of thee zonder suiker dronken. 8 Scholen, 20 kinderopvanglocaties en 12 speelmorgens deden mee aan de groentecampagne, waarbij ze hulp kregen om gezonde groentesnacks te maken voor de deelnemers. De watertappunten worden begin 2022 aangelegd.

Van der Zee: "Voor een gezonder leefstijl is preventie misschien wel het belangrijkst. Op korte termijn is het effect misschien niet altijd even goed meetbaar, maar het gaat om de lange termijn. Als je geen ongezonde gewoontes aanleert, hoef je ze ook niet af te leren. Daarvoor is de JOGG-aanpak en daarom gaan we ermee door."

Door: Nationale Onderwijsgids