Helft van medewerkers kinderopvang vindt werkdruk te hoog, kabinet trekt aan de bel

Het kabinet neemt maatregelen om de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat medewerkers in opleiding makkelijker ingezet kunnen worden en dat de inspectie coulanter omgaat met bepaalde regels.

Per 1 januari mogen medewerkers in opleiding samen met een volleerde werknemer op een groep werken. Tot dusver mocht slechts een op de drie medewerkers in opleiding zijn. De aanpassing van deze regel geldt voor een half jaar.

Minder medewekers inzetten 

Bovendien wil Wiersma dat toezichthouders meer rekening houden met verzachtende omstandigheden of overmacht als een kinderopvang bepaalde eisen niet kan naleven vanwege personeelstekort. Zo mogen opvangen bijvoorbeeld langer dan drie uur minder medewerkers inzetten dan voorgeschreven. Ook kan makkelijker worden afgeweken van het zogeheten 'vastegezichtencriterium', wat inhoudt dat er altijd minstens één bekend gezicht per kind werkt.

Cijfers baren zorgen

Uit onderzoek van de sector blijkt dat ruim 70 procent van de organisaties een personeelstekort ervaart en bijna 50 procent van de werknemers de werkdruk (veel) te hoog vindt. Wiersma schrijft dat deze cijfers hem al langer zorgen baren. Hij wil door maatregelen te nemen voorkomen dat groepen moeten sluiten.

Andere regels 

De problemen in de kinderopvang spelen al langer. De sector kampt met vergrijzend personeel en de instroom van nieuwe werknemers is niet groot genoeg, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang. De organisatie gaf al eerder aan dat het andere regels wil, zoals het toestaan van mensen in opleiding om voor de groep te staan.

Door: ANP