Nog altijd geen nieuwe cao kinderopvang, FNV breidt acties uit

Voor de medewerkers in de kinderopvang is er nog altijd geen nieuwe cao. Het overleg tussen de FNV en de werkgevers is afgelopen week opnieuw op niets uitgelopen. De vakbond gaat daarom meer acties organiseren. Dit meldt de FNV.

Debbie van Leiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Dit is erg frustrerend. Na zes gesprekken is het kwartje bij de werkgevers nog steeds niet gevallen. Wij willen goede en concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen, zodat de medewerkers genoeg tijd blijven houden voor de zorg voor de kinderen. En 5 procent meer loon, wat helemaal geen gekke eis is, als je ziet wat de mensen er allemaal voor moeten doen. Ze verdienen een reële loonsverhoging.”

Eisen op de stoep

De FNV en medewerkers uit de kinderopvang hebben de afgelopen tijd al wat kleinere acties gevoerd. Zo gingen zij langs bij werkgeversorganisaties BMK (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang), BVOK (BrancheVereniging Ondernemers Kinderopvang) en BK (Branche Kinderopvang) om daar hun eisen op de stoep te krijten.

Druk nu verder opvoeren

Van Leiden: “Dat waren onze eerste acties, nu is het tijd om de druk verder op te voeren. Daarbij gaan we er nog niet gelijk met gestrekt been in, het blijft nog even bij ludieke acties, zoals het stoepkrijten. Te beginnen bij de hoofdkantoren van kinderopvangorganisaties in de regio. Als de werkgevers ons dan straks nog niet tegemoet willen komen gaan we nadenken over verdere stappen.”

Kleinere groepen en groepshulp

De FNV eist een eenjarige cao van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2022 met afspraken die een einde maken aan de enorme werkdruk die de werknemers voelen. Zij willen bijvoorbeeld kleinere groepen, groepshulp en meer niet-groepsgebonden uren. Een ander heet hangijzer zijn de lonen. Waar de bond ze wil verhogen met 5 procent blijven de werkgevers bij 2,5 procent voor 18 maanden.

Door: Nationale Onderwijsgids