Kindermishandeling tijdens lockdown: als thuis geen veilige plek meer is

Verborgen leed achter de voordeur: we lezen er veel over de laatste tijd. Professionals vermoeden dat het aantal slachtoffers van kindermishandeling sterk gestegen is het afgelopen jaar. Blijkt dat inderdaad uit de cijfers? Dat vragen we Elise van de Putte, kinderarts en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK). En we spreken expert Naomi Dessaur en Dennis Vermeulen, vrijwilliger bij de Kindertelefoon, over het herkennen van een kind in nood.

Elise van de Putte: “Veel gezinnen zitten op elkaars lip. Ouders zijn hun baan verloren, wat stress veroorzaakt. Bovendien vallen veilige plekken weg, zoals school of de sport- en hobbyclub.” Toch kan de voorzitter van het LECK een stijging nog niet met cijfers onderbouwen. Dat komt ook omdat veel leed mogelijk onder de radar blijft. 
 
De Kindertelefoon geeft wel aan dat het aandeel gesprekken over emotionele problemen significant toegenomen is, vergeleken met de eerste lockdown. Vrijwilliger Dennis merkt dat het een grote stap is voor kinderen om over hun onveilige thuissituatie te vertellen. “Ze zitten in een loyaliteitsconflict.” Toch kun je kinderen in deze kwetsbare tijd op meerdere manieren steunen, volgens Naomi Dessaur, expert op het gebied van huiselijk geweld en seksueel misbruik.
 
Benieuwd naar haar praktische tips? Lees het hele interview hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids