Normal_whatsapp_image_2022-10-09_at_09.44.33

Leerkracht Steffie van der Meijden van VSO Heuvelrugcollege in Zeist werd in oktober verkozen tot Leraar van het Jaar speciaal onderwijs. Komend jaar heeft ze twee missies: mede-leerkrachten stimuleren verder te kijken dan het gedrag dat een leerling vertoont én benadrukken wat we als maatschappij kunnen leren van kinderen op het speciaal onderwijs. “Daar moet je wel voor open willen staan. De kinderen zijn heel eerlijk, hebben leuke humor en geven oprechte complimenten.”

Ze maakt zich zorgen over het lerarentekort. Het speciaal basisonderwijs heeft een tekort van 13 procent, in het voortgezet speciaal onderwijs is dat 11 procent (volgens onderzoek van AOB). “Natuurlijk heb ik af en toe een pittige dag, maar les geven op het speciaal onderwijs is het allerleukste dat er is.” Ze vindt dat Pabo’s een stage op het speciaal onderwijs toegankelijker moeten maken. “Ook al wil je daar later niet werken, de ervaring maakt je een betere leerkracht.”

Wat het speciaal onderwijs eveneens bijzonder maakt is de intensieve samenwerking met collega’s en de ouders van de kinderen. “We willen met z’n allen het beste voor de kinderen. We zijn niet bang om ons kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen van ouders of collega’s.”

Lees het hele interview met Steffie van der Meijden hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marjolein Kooyman