Kinderopvang verwijt scholen niet samen te werken, PO-Raad ontkent
Branchevereniging Kinderopvang en de PO-Raad liggen met elkaar in de clinch. Rottenberg noemt het “bezopen’’ dat de scholen de samenwerking niet opzoeken en hun eigen plan trekken. Bij de PO-Raad daarentegen schieten deze harde woorden in het verkeerde keelgat: “Iedereen werkt zich het snot voor de ogen”. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Voorzitter van de Branchevereniging Kinderopvang Felix Rottenberg zegt in het programma Op1 dat het bij zo'n 35 procent van de scholen niet goed gegaan. Hij noemt het “bezopen’’ dat de scholen de samenwerking niet opzoeken ondanks de dringende oproep van minister Slob en de PO-Raad. Ook haalt hij een voorbeeld aan van Tilburgse scholen die volgens hem niets hebben voorbereid: “Daar zijn ze op 27 april op vakantie gegaan. Doei! We zien het daarna wel.’’
 
Daarnaast vindt hij dat de overheid  de samenwerking meer had moeten faciliteren door een centraal programma op te stellen waaraan iedereen zich zou moeten houden. “En er had bovenaan moeten staan: ga met elkaar overleggen.’’ Het ministerie van Onderwijs adviseert nu alleen dat scholen het beste kunnen kiezen voor hele lesdagen. Hierdoor is de aansluiting op de kinderopvang makkelijker hoeven ouders minder vaak op en neer te rijden.
 
Voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten ziet het anders. Volgens haar is zijn in 90 procent van de gevallen wel afspraken gemaakt. En de afgelopen dagen is er alles aan gedaan om die overige 10 procent ook voor elkaar te krijgen. “Iedereen werkt zich het snot voor de ogen.”
 
Wel geeft Den Besten aan dat het een lastige puzzel is en dat de praktijk moet uitwijzen of alle gemaakte afspraken ook haalbaar zijn. Maar: “mensen die hard bezig zijn alles te regelen, verdienen deze kritiek niet, het is erg pijnlijk. Wekenlang horen we niets van deze beste man en opeens komt hij als een duvel uit een doosje met cijfers die niet kloppen”.
 
En mocht er ondanks gemaakte afspraken toch even iets niet goed gaan, dan hebben de scholen de verantwoordelijkheid om de leerlingen op te vangen. “Dus leerlingen die even moeten wachten om door een bso te worden opgehaald, worden op hun school opgevangen.”, aldus Den Besten tegen het AD.
 
Door: Nationale Onderwijsgids