Kinderopvang: het wordt een enorme puzzel

De kinderopvangbranche juicht het besluit dat de opvang weer helemaal open mag toe, maar is niet blij met het kabinetsbesluit om basisschoolkinderen in eerste instantie maar de helft van de dagen naar school te laten gaan. "Dat vind ik geen goed doordacht besluit. Voor buitenschoolse opvang wordt het buitengewoon lastig en ook voor ouders wordt het een enorme puzzel", reageert directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Organisaties in de sector hadden liever gezien dat basisscholen ook helemaal open zouden gaan, zodat allerlei organisatorische problemen worden voorkomen.

Voor de opvang van kinderen tot vier jaar voorziet de brancheorganisatie geen grote moeilijkheden. Dat ligt anders bij de buitenschoolse opvang (BSO). Die zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe tijdelijke schoolritme. De regel daarin wordt dat kinderen die normaal naar de BSO gaan, daar nu ook welkom zijn op de dagen waarop ze naar school gaan. Op andere dagen mag dat niet, zo werd dinsdagavond duidelijk. "Dat geeft in ieder geval wat duidelijkheid", reageert Bijlsma.

Ze is ook blij dat contracten niet hoeven te worden aangepast voor de tijdelijke periode waarin kinderen de helft van de week naar school gaan. Momenteel worden ouders al gecompenseerd voor opvang waar hun kind door de coronamaatregelen geen gebruik van maakt. Ze krijgen hun eigen bijdrage terugbetaald. Die regeling loopt door.

Door: ANP