Normal_rss_entry-198782

Op een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken. Dit meldt ANP.

Nadat er vorig jaar 35 van deze teken op paarden in Duitsland werden gevonden, zijn er volgens Nature Today inmiddels ook al negen volwassen exemplaren in Nederland aangetroffen. Toch is de kans om een hyalommateek tegen te komen nog steeds zeer klein, staat op de site. "Dierenartsen en eigenaren van paarden en runderen doen er wel goed aan om alert te zijn op de aanwezigheid van hyalommateken."

Het meest typerende kenmerk van deze teek zijn volgens de Tekenradar de gestreepte pootjes. Ook zijn ze twee of zelfs drie keer zo groot als de Nederlandse schapenteek en de vlekkenteek.

Aangeraden wordt om altijd het lichaam, hoofdhuid en tussen het haar te controleren wanneer men buiten is geweest. Veel kinderen gaan bijvoorbeeld tijdens hun verblijf bij de kinderopvang of buitenschoolse opvang naar het schoolplein of de speelplaats. Ook bieden scholen natuurexcursies aan leerlingen aan. Dit vergroot de kans op een tekenbeet

Door: Nationale Onderwijsgids