Logo_download
Studenten met een functiebeperking zijn in toenemende mate ontevreden over de faciliteiten die hen geboden worden om een HBO of WO studie te doen. Hun waardering voor de mogelijkheden vertoont een dalende trend. Er is een ranglijst van hogescholen en universiteiten opgesteld. Dat blijkt uit de Gebruikerstoets Studeren met een Handicap 2014.
 
Zowel in het HBO als het WO is er een kanteling te zien in de tevredenheid van studenten met een functiebeperking. Ze zijn positiever dan voorheen over het begrip en de kennis van zaken bij docenten, en over de beschikbare begeleiding. Maar tegelijk heerst er groeiende onvrede over de feitelijk beschikbare hulpmiddelen en aanpassingen in het onderwijs.
 
Een mogelijke verklaring voor deze kanteling is dat het studieklimaat in het hoger onderwijs steeds strenger wordt, de tempo-eisen stijgen en er minder ruimte is voor herkansingen. Het risico op minder aandacht voor studenten die juist extra aandacht nodig hebben, ligt daarbij op de loer. 
 
Er zijn ook uitblinkers. Traditioneel staan Wageningen en de technische universiteiten in Eindhoven en Twente hoog op de ranglijst. Dit jaar voegt de Radboud Universiteit Nijmegen zich bij de top-3, met een duidelijk hogere waardering dan de afgelopen jaren. Minder tevreden zijn de studenten over de beide Amsterdamse universiteiten. Hierbij verdient vermelding dat de zeer lage oordelen over de rechtenfaculteiten zwaar op deze universiteiten drukken. Bij de grote en middelgrote hogescholen blinkt de NHTV al jaren uit op het gebied van studeren met een handicap. Avans is de beste van de ‘echt grote’ hogescholen. Windesheim, de Hogeschool Rotterdam, de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Leiden vallen op door hun constante stijging over de afgelopen drie jaar. De hekkensluiters zijn, ook dit jaar weer, de Hogeschool van Amsterdam, NHL en Hogeschool InHolland. Onder de kleinere hogescholen komt een grotere groep instellingen positief uit de test. Bovenaan staat nog steeds Hogeschool TIO, gevolgd door een andere particuliere aanbieder: IVA Driebergen. Onder aan de lijst staan ook twee particuliere instituten, namelijk TMO Fashion Business School en Saxion Next.
 
© Nationale Onderwijsgids