Normal_kov__opvang__bedjes__slapen__kinderen__kinderopvang__kinderbed__ledikant

Tientallen kinderdagverblijven en scholen in Amsterdam staan in een ongezonde omgeving. Daar zit zo veel fijnstof in de lucht dat een nieuwe school er niet gebouwd mag worden. Veel scholen hebben fijnstoffilters gekregen, maar de vraag is of dit voldoende is. Dit meldt Het Parool.

Per 2010 zijn er nieuwe regels gekomen over het plaatsen van gebouwen bij de snelweg of zeer drukke wegen in Amsterdam: binnen een straal van driehonderd meter mogen geen nieuwe scholen, kinderdagverblijven en ouderenvoorzieningen komen. Voor bestaande scholen die volgens de nieuwe regels te dicht bij een drukke weg staan, zijn fijnstoffilters een oplossing. Volgens de GGD goed voor zo’n 40 procent minder roetdeeltjes, mits het systeem goed onderhouden wordt. 
 
Twintig scholen zijn op die manier aangepakt. Een handjevol scholen onderzoekt de mogelijkheden nog en 17 andere zijn nog in afwachting van renovatie of nieuwbouw. Ook scholen die verder van drukke wegen staan, hebben betere ventilatiesystemen gekregen via het Gezonde Scholenprogramma van onderwijswethouder Simone Kukenheim.
 
Toch zetten sommigen vraagtekens bij de nieuwe filters. Want veel kinderen wonen en spelen in dezelfde ongezonde buurt. En de filters houden dan wel meer roet tegen, tegen uitlaatgassen zijn ze niet opgewassen. Een filtersysteem is inderdaad niet zaligmakend, erkent de GGD. "Maar in bestaande scholen moeten we roeien met de riemen die we hebben. Fijnstoffilters zijn per definitie second-best. Maar ze zijn absoluut een verbetering."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids