Normal_euro_geld_betalen__7_

Het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken om rigoureuze veranderingen door te voeren in de manier waarop geldstromen in de kinderopvang lopen, is een voorbeeld van 'systeemdenken'. Dat schrijft het Financieele Dagblad in een opiniestuk. 

Volgens de krant lopen mogelijke frauders in de kinderopvang snel tegen de lamp door slimme software. “Het wekt dan ook bevreemding dat het kabinet, in casu minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, hardnekkig vasthoudt aan zijn wetsvoorstel voor een rigoureuze verandering van de manier waarop de geldstromen in de kinderopvang lopen”, zo luidt het commentaar. “Om fraude tegen te gaan, wil hij af van de huidige systematiek waarbij ouders kinderopvangtoeslag ontvangen via hun belastingaangifte.” In de nieuwe situatie moet de uitbetaling plaatsvinden via DUO.

Niemand staat te springen om de veranderingen, schrijft de krant. De 3000 aanbieders van kinderopvang krabbelen na de crisis weer voorzichtig op. Mensen vriezen voor liquiditeitsproblemen mochten er betalingen in het nieuwe systeem haperen, zoals een analyse van ING voorspelde. Men vreest voor een vergelijkbaar scenario als bij het persoonsgebonden budget, waar mensen door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank maanden moesten wachten op hun geld.

“Het zou Asscher en het kabinet sieren als zij besluiten de huidige financiering waar nodig te verbeteren, in plaats een onzekere vlucht naar voren te nemen. Het wetsvoorstel is een schoolvoorbeeld van ‘systeemdenken’, waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan de vraag wie de eerste klappen moeten opvangen als de kinderziektes uitbreken, namelijk de ouders en de ondernemers in de kinderdagopvang”, aldus het FD. 

© Nationale Onderwijsgids