Week 19: Frans en Duits verdwijnen, klachten VVD'ers en andere Moederdag

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Frans en Duits dreigen te verdwijnen in het voortgezet onderwijs

Maaike Koffeman en Stijn Heusschen betogen namens de Visiegroep Buurtalen in Trouw dat een laag animo voor talenopleidingen de toekomst van de schoolvakken Duits en Frans bedreigt.

Dinsdag: Aanmeldingen voor Islamitische basisschool stromen binnen

Groep 1 en 2 op de eerste Islamitische basisschool in Zeeland zitten zo goed als vol. De aanmeldingen stromen dus binnen. Na de zomervakantie gaat de school open. Het bestuur van Ikra (zoals de school gaat heten) ziet de komende jaren rooskleurig tegemoet.

Woensdag: 'Mannelijke schaarste in kinderopvang deels door ongemak ouders'

Er zijn nog steeds nauwelijks mannen te vinden op de kinderopvang. 94 procent van de medewerkers in de sector is vrouw. Als het aan Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOiNK) ligt, komen er meer mannen in de sector werken. Volgens voorzitter Gjalt Jellesma is dat een verrijking én een oplossing om de personeelstekorten te ondervangen.

Donderdag: Onderwijsminister Wiersma kreeg ook klachten van VVD'ers over zijn gedrag

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft ook van medewerkers van de VVD, toen hij nog Kamerlid was, gehoord dat ze zijn gedrag als onaangenaam en kwetsend hebben ervaren.

Vrijdag: Kinderopvangorganisaties nemen afscheid van traditionele Moederdag

Kinderopvangorganisaties stappen van Moeder- en Vaderdag over op alternatieven als ‘Ik vind je lief-dag’ of ouderdag. Dit omdat niet ieder kind (nog) een moeder heeft. Een van de kinderopvangorganisaties die ‘Ik vind je lief-dagen’ viert is Ska Kinderopvang. In een brief aan ouders laat het weten meer recht te willen doen aan de diversiteit in opgroeisituaties van alle kinderen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk