'Mannelijke schaarste in kinderopvang deels door ongemak ouders'

Er zijn nog steeds nauwelijks mannen te vinden op de kinderopvang. 94 procent van de medewerkers in de sector is vrouw. Als het aan Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOiNK) ligt, komen er meer mannen in de sector werken. Volgens voorzitter Gjalt Jellesma is dat een verrijking én een oplossing om de personeelstekorten te ondervangen. Dit meldt NU.nl. 

De overheid maar ook de kinderopvangorganisaties zelf doen er weinig aan om mannen naar de kinderopvang te trekken. Volgens hoogleraar Ruben Fukkink komt dit doordat ouders zich ongemakkelijk voelen bij mannelijke medewerkers. Dit is deels cultureel bepaald, maar komt ook het kindermisbruikschandaal rond Robert M. tien jaar geleden. Hij misbruikte jarenlang tientallen kinderen op kinderdagverblijven in Amsterdam.

Kinderen hebben baat bij mannelijke PM'ers

Tegelijkertijd hebben kinderen juist baat bij mannelijke pedagogisch medewerkers. “Ze voelen zich veilig bij mannen en bij vrouwen. En het is goed voor kinderen dat zij worden verzorgd door zowel mannen als vrouwen”, zegt Fukkink. Ook volgens directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) zijn mannen nodig voor een goede afspiegeling van de samenleving en hebben kinderen baat bij de ontwikkeling van kinderen. De hoogleraar denkt dat het werven van andere mannen vooral effect door mannen te laten zien die al in de kinderopvang werken. Dit betekent niet dat er meteen duizenden extra mannen klaarstaan om in de sector te gaan werken, vooral omdat het probleem nu nog bij de ouders ligt

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky