Normal_formule_1__grand_prix__race-auto

De gemeente Zandvoort slaat de handen ineen met Breda University of Applied Sciences. In het komende studiejaar starten zeventien studenten met de minor ‘People and Goods on the Move’. Zij doen twintig weken lang onderzoek naar allerlei uitdagingen die een rol spelen tijdens de Formule 1. De terugkeer van de Grand Prix naar Circuit Zandvoort heeft namelijk een grote impact op de hele omgeving. De studenten brengen de doelgroepen van het event en hun behoeften in kaart en gaan op zoek naar oplossingen voor uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en hospitality. Dit meldt Breda University of Applied Sciences.

Alle wegen leiden naar Zandvoort

De komende drie jaar is Circuit Zandvoort de uitvalsbasis voor het grootste evenement in de racewereld. Dan strijkt het F1-circus neer in Zandvoort onder de naam Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. Maar liefst 150.000 tot 200.000 – voor een deel buitenlandse - bezoekers maken in mei 2020 hun opwachting. Hoe krijg je al deze bezoekers op tijd op het circuit en hoe bezorg je hen een geweldige Formule 1-ervaring? “Om te voorkomen dat de toegangswegen naar Zandvoort verstopt raken, heeft de organisatie bekendgemaakt dat het raceliefhebbers zo veel mogelijk met het ov naar het evenement wil laten komen. Maar kunnen de Nederlandse Spoorwegen en het busvervoer deze enorme drukte aan? Over deze en allerlei andere vraagstukken gaan onze studenten zich buigen”, vertelt Jeroen Weppner, die als docent-onderzoeker nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de minor. “Door studenten van verschillende opleidingen samen te brengen, kunnen we tot een integrale visie komen op het gebied van bereikbaarheid, hospitality, leisure en duurzaamheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze studenten een waardevolle bijdrage leveren aan een bijzonder evenement, zodat alles succesvol zal verlopen.”
 

Inzicht in veiligheidsrisico’s

De Grand Prix vindt plaats in een festivalachtige setting met activiteiten voor het hele gezin. De stroom aan bezoekers die dit tot gevolg heeft, stelt de organisatie voor uitdagingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het waarborgen van de veiligheid. Maar ook de enorme behoefte aan accommodaties speelt een grote rol, vertelt Weppner. “De vraag naar hotelkamers in Zandvoort en omgeving zal nu snel op gang komen. De vraag is waar bezoekers een onderkomen kunnen vinden en hoe je hen zo goed mogelijk over de regio kunt spreiden”, zegt hij. Bovendien maken omwonenden zich zorgen over geluidsoverlast en de luchtvervuiling die de race met zich kan meebrengen. “Een belangrijk onderdeel van het onderzoek vormt duurzaamheden. Onze studenten krijgen de uitdaging mee om de duurzaamste Formule 1 race te ontwikkelen. Dat kan op meerdere manieren worden ingevuld, bijvoorbeeld door het plaatsen van voldoende voorzieningen om afval te scheiden, elektrisch vervoer en het beschikbaar stellen van fietsen en andere oplossingen op het gebied van ‘cycling intelligence’. Vooropstaat dat de Formule 1 een onvergetelijk evenement wordt waarvan iedereen kan genieten.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids