Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

Jongeren beseffen niet of nauwelijks welke risico's zij lopen op internet en social media. Dat concludeert de Haagse Hogeschool na onderzoek onder zeshonderd scholieren uit de regio. Jongeren plaatsen van alles online zonder na te denken over wat er met deze gegevens kan gebeuren waardoor zij makkelijk slachtoffer kunnen worden van misbruik, aldus de onderzoekers. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Uit de interviews die de onderzoekers afnamen met de scholieren valt op dat vooral jonge en laagopgeleide kinderen onzorgvuldig omgaan met hun gegevens op internet. Van de jongeren die zich wel bewust zijn van de risico's neemt het merendeel deze risico's niet zeer serieus. “Ze denken dat het wel losloopt, maar als jouw gegevens eenmaal zijn misbruikt of jouw gênante foto ligt op straat, kan dat je jarenlang achtervolgen”, waarschuwt onderzoeker Marcel Spruit, lector Cyber security & safety.

De jongeren zijn zich er niet van bewust hoe makkelijk het is voor criminelen om gegevens te misbruiken. Aan een naam, woonplaats en de naam van een huisdier hebben kwaadwillende personen al genoeg om bijvoorbeeld een wachtwoord te raden, legt Spruit uit. Ook weten veel jongeren niet dat het biet verstandig is om via openbare wifi-netwerken, zoals in de trein, te internetbankieren. Spruit vind daarnaast dat jongeren te achteloos met foto's en gegevens omgaan die niet voor andermans ogen bedoeld zijn. Bewaar je dergelijke informatie op je telefoon of tablet en deze wordt gestolen dan “ligt alles op straat”, aldus de lector.

Spruit onderzoekt nu manieren om jongeren zo voor te lichten dat zij de waarschuwingen ook serieus nemen. Praten is daarbij niet voldoende, meent de lector. Hij wil daarom samen met collega's een computerspel ontwikkelen die gebruikt kan worden op scholen.

© Nationale Onderwijsgids