Romy van Mierle

Studente Romy van Mierlo van de lerarenopleiding aan hogeschool Windesheim in Zwolle heeft de landelijke Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. De jaarlijkse voorleeswedstrijd werd voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Erik van der Berg van de Hanze Hogeschool uit Groningen werd tweede en Joy de Wilde van Fontys Pabo uit Venlo eindigde als derde. Dit meldt de Stentor.

De finale van de voorleeswedstrijd vond plaats in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Volgens de jury las Van Mierlo mooi en ingetogen voor en scoorde op alle onderdelen van voorlezen goed. De jury bestond uit kinderboekenschrijver Jacques Vriens, directeur Hubert Slings van Stichting Entoen.nu, docent Nederlands Marion Valent van Hogeschool Leiden en kinderboekenschrijver Hans Hagen.

Aankomende leerkrachten moeten goed kunnen voorlezen en kennis hebben kinder- en jeugdliteratuur vindt de organisatie van de voorleeswedstrijd. De Pabo Voorleeswedstrijd is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland. De Canon werd in 2010 opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De deelnemers aan de wedstrijd lezen voor uit een van de kinder- of jeugdboeken uit de Canon. Zo Romy van Mierlo las voor uit Slavenhaler van Rob Ruggenberg.

© Nationale Onderwijsgids