Een dalend niveau in het onderwijs: 'We zitten in een vicieuze cirkel'

Dertig procent van de scholieren zit op het laagste leesniveau. Dat blijkt uit onderzoek van het Programme for International Student Assessment (PISA). Het baart het onderwijs zorgen, maar er is ook verbazing. Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, Tamar van Gelder, stelt in het radioprogramma Spraakmakers dat geen enkele politicus hierover gesproken heeft tijdens de verkiezingen. Dat meldt NPO Radio 1. 

“De moeder van alle problemen ligt in het onderwijs”, aldus Van Gelder. Zelfs pabo-docent Koen Steeman vindt het bizar dat men eerst kijkt naar bestaanszekerheid en niet naar het onderwijs.

Vicieuze cirkel 

Steeman, die als leraar andere toekomstige leraren moet opleiden, ziet dat de dalende kwaliteit van het onderwijs in een vicieuze cirkel terechtgekomen is. Er zijn bijvoorbeeld leerlingen die heel graag naar de pabo willen, maar vanwege het slechte niveau de opleiding niet eens halen. Daarom pleiten Steeman en Van Gelder voor een deltaplan om het onderwijs omhoog te helpen.

Pabo

Er moet ook gekeken worden naar het financiële aspect voor studenten. Bijvoorbeeld, als je je diploma aan de pabo haalt dat de eerste drie jaar dan gratis zijn. De lat moet wel omhoog, maar studenten moeten wel naar de pabo blijven komen om het lerarentekort op te lossen. Volgens Steeman is het dalende niveau van het onderwijs dé kans voor de overheid om samen met docenten en ouders de regie weer te pakken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk