Logo_hogeschool_van_amsterdam

Online onderwijs heeft de toekomst. Maar hoe begeleid je studenten als ze fysiek niet aanwezig zijn? Tijdens de vierde editie van Students in Motion experimenteert de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met de grootste virtuele klas ter wereld. Op vrijdag 7 februari voorzien tachtig coaches ruim tweeduizend eerstejaarsstudenten op afstand, via een live verbinding, van feedback en commentaar.

Dit onderwijsexperiment maakt deel uit van Students in Motion (SIM), een jaarlijks project dat een week duurt, waarbij eerstejaars HvA-studenten van verschillende disciplines een mobiele applicatie ontwikkelen voor bezoekers van Amsterdam. Op 3 februari 2014 geeft wethouder Pieter Hilhorst het startsein tijdens de kick-off van het project in de Heineken Music Hall.
 
App maken met ‘open data’
Ook dit jaar bestormen tweeduizend studenten opnieuw de stad voor het bedenken van een app. Elk studententeam krijgt een wijk toegewezen en trekt de buurt in om te ontdekken waaraan behoefte is. De app kan elke vorm krijgen, maar moet gebruik maken van ‘open data’. Dit is data die vrij beschikbaar is voor derden, zoals de gegevens van de GVB, musea, etc. De studenten gebruiken de open data om de apps te vullen. Deze data wordt geleverd door de gemeente Amsterdam.
 
Elk team pitcht aan het einde van de week een concept voor de jury, die de beste app voor Amsterdam kiest. De winnaars krijgen de kans om hun app daadwerkelijk te ontwikkelen samen met Waag Society.
 
Project SIM maakt deel uit van het onderwijsprogramma bij HvA Media, Creatie en Informatie. Dit domein leidt studenten op tot professionals in de creatieve industrie. Tijdens SIM werken eerstejaarsstudenten van verschillende disciplines (Fashion, ICT, Media en Communicatie, Mediadesign) samen en maken zij kennis met innovatief onderwijs, de creatieve industrie en de stad Amsterdam. De HvA werkt tijdens SIM nauw samen met de Waag Society.