LSVb en Jonge Socialisten steunen petitie tegen volledig online onderwijs

Volgens het kabinet moeten studenten de spits mijden, zodat de drukte in het openbaar vervoer gereguleerd kan worden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Jonge Socialisten in de PvdA (JS)  vinden het ongepast dat de drukte in het OV wordt opgelost over “de rug van studenten”. Zij steunen daarom de petitie tegen volledig online onderwijs. Dit meldt de LSVb.

Voorzitter Luna Koops van de JS: “Studenten en leerlingen zijn erg gebaat bij fysiek onderwijs, een groot deel van het leerproces is de interactie met medestudenten. Dat valt bij online onderwijs bijna helemaal weg.” 
 
De organisaties zijn niet tegen online onderwijs. Lyle Muns van de LSVb: “Online onderwijs is een mooie aanvulling op fysieke colleges omdat het studenten flexibiliteit biedt en het hoger onderwijs voor bepaalde groepen toegankelijker maakt. Het moet echter altijd een aanvulling blijven en geen vervanging worden.” Met name studenten met leerproblemen zijn echter slachtoffer van volledig online onderwijs.
 
De jongerenorganisaties scharen zich daarom achter de petitie 'Studenten tegen online onderwijs: geef ons de ruimte'. De petitie pleit voor meer fysiek onderwijs en meer studenten in de spits. Een van de initiatiefnemers Ama Boahene: “Deze crisis zal een lange nasleep hebben, maar hoe meer ruimte wordt weggenomen van het onderwijs, hoe langer we er met z’n allen last van zullen hebben.” 
 
Alternatieven om het OV te ontlasten zijn er genoeg, volgens de jongerenorganisaties. Ze wijzen op langer thuiswerken voor werknemers en het inzetten van meer treinen en bussen. De petitie heeft op dit moment meer dan tweeduizend handtekeningen verzameld en steun ervoor groeit hard.
 
Door: Nationale Onderwijsgids