Normal_mondkapje_corona

Begin juni zijn onderwijsinstellingen weer gedeeltelijk opengegaan. Per 15 juni geldt dat ook voor mbo en hoger onderwijs, bijvoorbeeld om examen te kunnen doen. Mede hierdoor wordt er naar verwachting meer gereisd met het openbaar vervoer. En in het ov is het dragen van een mondkapje inmiddels verplicht. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een mondkapje correct dragen? Stichting eX:plain heeft een korte, leerzame instructie gemaakt over het dragen van een mondkapje, mede dankzij de inhoudelijk ondersteuning vanuit het Rode Kruis. Deze instructie is bedoeld voor iedereen die gebruikmaakt van het openbaar vervoer en is gratis te volgen.

“Een goede instructie over het dragen van een mondneusmasker voor consumenten bleek nog niet te bestaan,” vertelt Pieter Oterdoom, beleidsadviseur bij eX:plain. “Als experts op het gebied van het maken van toegankelijke instructies voor verschillende branches, zagen wij mogelijkheden om hier onze waarde toe te voegen. Het dragen van een mondkapje is tenslotte voor de meesten van ons geen gesneden koek.”

De organisatie nam contact op met het RIVM, GGD en Rode Kruis. Oterdoom: “Zij reageerden positief op ons idee. Dat was voor ons het sein om direct aan de slag te gaan. Binnen een week is het gelukt om een gedegen online instructie te maken, die gratis en volledig anoniem te volgen is voor een ieder die dat wil.”

Corona mondneusmasker-instructie

De corona mondneusmasker-instructie duurt ongeveer 15 minuten. De deelnemer ziet afbeeldingen en animatiefragmenten, die worden afgewisseld met vragen. Deze vragen zijn bedoeld om mensen te helpen na te denken over de RIVM-richtlijnen met betrekking tot mondneusmaskers. De toets die daarna volgt, bestaat uit vier vragen. Wie minimaal drie vragen goed heeft beantwoord, heeft de instructie behaald en kan voor eigen gebruik een certificaat downloaden.

Wat eX:plain betreft blijft het niet bij deze ene instructie. Pieter Oterdoom: “Wij zijn al aan het nadenken over vier andere instructies rondom het thema corona, bijvoorbeeld over de anderhalve meter afstand en handen wassen. Momenteel wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling hiervan.”

(Dit is een advertorial)