Volwassenenonderwijs helemaal hersteld na coronajaar 2020

Scholen zien de instroom voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) dit schooljaar weer toenemen dan in het jaar ervoor. In coronajaar 2020 was er sowieso al een flinke dip te zien. Vanwege de hogere studentinstroom zit het volwassenenonderwijs weer op het ‘oude niveau’ van voor corona. Dat meldt de AOb. 

Cijfers van DUO laten zien adt er in 2020 9255 studenten in totaal ingeschreven stonden. In 2019 waren dat er ruim 14 duizend. In 2021 nam het aantal weer toe tot 11.514 studenten en in 2022 ging het aantal studenten over de 12 duizend heen. Het gaat daarbij om studenten die een mavo, havo of vwo-route volgen op een school voor volwassenonderwijs.

Duimregeling 

Afgelopen jaar was het eerste eindexamen sinds corona zonder duimregeling. Met die regeling konden leerlingen een vak wegstrepen bij een onvoldoende. De slagingspercentages voor 2023 laten zien dat 89,5 procent (vmbo, havo en vwo totaal) minder leerlingen procentueel slaagden dan in de jaren ervoor. In de jaren ervoor lag het percentage op 94 procent.

Corona 

“Wat ik zie bij onze studenten is dat ze echt last hebben gehad van corona”, zegt docent Marleen Stein van het VAVO Lyceum ROC Midden-Nederland. “De studenten zeggen dat ze erg op zichzelf waren teruggeworpen en dat ze moeite hebben om weer in een structuur en ritme te komen. Of ze vinden het lastig met het sociale proces in een groep. Dat zien we hier ook als reden om voor het volwassenonderwijs te kiezen. Bij ons is ieder vak met andere klassen, dat kan bijdragen aan de groepsdynamiek.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk