Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De salarissen gaan steeds verder omhoog, maar dat geldt voornamelijk voor hogeropgeleiden. De kloof met lageropgeleiden wordt daarmee groter. Dat blijkt uit het Nationale Salarisonderzoek, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit en Intermediair. Dit meldt Het Parool.

Jaap van Muijen, onderzoeker en hoogleraar psychologie bij Nyenrode: “Data tonen aan dat een opleiding ertoe doet. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans dat je salaris is toegenomen. Hoe lager je bent opgeleid, hoe hoger de kans dat je salaris is afgenomen.”
 

De cijfers

72 procent van de mensen met een universitaire opleiding heeft salarisverhoging gekregen in de afgelopen twee jaar. 64 procent van de hbo-opgeleiden kreeg meer loon. 53 procent van de mbo’ers en 51 procent van de mensen op lvo-niveau zag een hoger salaris tegemoet.
 
De dalingen in salarissen in alle sectoren zijn minder significant te noemen dan de stijgingen. Op wo- en hbo-niveau ging het salaris in 5 procent van de gevallen omlaag, op mbo- en lvo- niveau was dat 8 procent.
 
Van Muijen geeft aan verbaasd te zijn over de cijfers. Omdat er veel bedrijven op zoek zijn naar mbo-personeel, had hij niet verwacht dat de salarissen omlaag zouden gaan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids