Normal_ubd_jose_van_dijck385x577

Prof. dr. José van Dijck wordt per 1 januari 2017 benoemd tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van Dijck is een vooraanstaand wetenschapper gespecialiseerd in mediawetenschappen en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit meldt Universiteit Utrecht.

De komende jaren zal José van Dijck vooral onderzoek doen naar vraagstukken rond de digitale samenleving en mediacultuur bij de faculteit Geesteswetenschappen. Haar aanstelling in Utrecht heeft geen consequenties voor het voorzitterschap van de KNAW, dat loopt zoals gepland door tot medio 2018.

José van Dijck (1960) studeerde Nederlands en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht; zij promoveerde in 1992 aan de University of California. Bij terugkomst in Nederland werkte ze achtereenvolgens aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Maastricht en tot slot de Universiteit van Amsterdam. Na een periode als decaan van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA werd ze in 2015 benoemd als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2016 is zij door maandblad Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw.

De Universiteit Utrecht heeft sinds de jaren negentig een beperkte groep wetenschappers die benoemd is als universiteitshoogleraar. Een universiteitshoogleraar staat garant voor innovatief onderwijs en onderzoek en kan hieraan in volle vrijheid werken. Verder speelt een universiteitshoogleraar een profilerende rol in het academische en maatschappelijke debat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids