Universiteit Utrecht doet succesvolle aanvragen in Nationaal Groeifonds

Bij 11 van de 18 door het kabinet (voorwaardelijk) gehonoreerde Groeifondsaanvragen in de derde ronde zijn UU-onderzoekers betrokken. Dat werd vrijdag 30 juni duidelijk na de ministerraad. Collegevoorzitter Anton Pijpers: “Het Utrechtse onderzoek is breed vertegenwoordigd. Ik kijk uit naar het resultaat van de mooie plannen die in deze derde ronde gehonoreerd zijn of waar geld voor gereserveerd is.” Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

Via het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet 20 miljard euro op twee terreinen: kennisontwikkeling en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Het doel is om op die manier bij te dragen aan een structurele en duurzame economische groei van Nederland op de lange termijn.

Betrokken bij 29 projecten 

In de derde ronde van het Groeifonds zijn 47 projecten ingediend die in aanmerking wilden komen voor investeringen uit het groeifonds. Het kabinet heeft besloten er 18 te honoreren. Na de eerste drie toekenningsrondes is de UU nu betrokken bij in totaal 29 projecten.

Twee projecten met voorwaardelijke of gereserveerde financiering waarbij de Universiteit Utrecht penvoerder is, zijn een nieuw Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie dat de transitie naar proefdiervrij onderzoek kan versnellen en 'Meer uren werkt!', een project dat deeltijdwerkenden maximaal in staat stelt meer uren te maken en daarmee bijdraagt aan het Nederlands verdienvermogen en economische zelfstandigheid.

Project Circulaire 

Eén van de nu toegekende voorstellen waar Utrechtse onderzoekers bij betrokken zijn, en die goed aansluit bij de duurzame ambities van de Universiteit Utrecht, is het project Circulaire, geïntegreerde hoog-efficiënte zonnepanelen. Energie uit zonlicht (zon-pv) speelt een sleutelrol in de overgang naar duurzame energie. Wereldwijd groeit zon-pv snel en neemt het vermogen in Nederland fors toe. Dit project richt zich op de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe zon-pv-technologieën en zorgt voor de ontwikkeling van de volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen.

Bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen 

Collegevoorzitter Anton Pijpers: “De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk om midden in de samenleving te staan en met haar onderzoek bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Op die manier willen wij ons ook inzetten voor innovaties op terreinen die voor de Nederlandse samenleving belangrijk zijn. Het is mooi om te zien dat wetenschappers van de Universiteit Utrecht daar de komende jaren via – inmiddels – bijna dertig verschillende  Groeifondsprojecten aan zullen bijdragen door binnen en buiten de universiteit de samenwerking op te zoeken. Ik kijk uit naar het resultaat van de mooie plannen die in deze derde ronde gehonoreerd zijn of waar geld voor gereserveerd is.”

Door: Nationale Onderwijsgids