Studenten bezetten hal in gebouw van Universiteit Utrecht

Tientallen studenten hebben maandagochtend rond 09.00 uur een hal in het Minnaertgebouw van de Universiteit Utrecht bezet. De studenten eisen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie stopzet. Dat meldt Trajectum. 

De studenten zijn van plan om drie dagen te blijven zitten. Ze maakten ook een lijst met eisen bekend. Die lijst bevat enkele voorbeelden over het verbreken van de banden met de fossiele industrie, zoals geen fondsen meer aannemen en in 2025 stoppen met alle onderzoeksprojecten op dat gebied. Daarnaast willen de studenten ook dat de universiteit een inclusieve instelling moet zijn waar iedereen terecht kan en verlangen ze betaalbare woningen voor alle studenten.

Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht 

De actiegroep Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht steunt de bezetting van de studenten om instellingen zover te krijgen dat ze de banden met de fossiele industrie verbreken. De groep stelt in een verklaring dat universiteiten en hogescholen een leidende rol moeten spelen in het tegengaan van de klimaatcrisis. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk