Project Horsepower van UU heeft Prinses Margarita als beschermvrouwe

H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme is vanaf afgelopen vrijdag beschermvrouwe van het onderzoeksproject Horsepower, voor veteranen met therapieresistente PTSS. Onderzoekster Nienke Endenburg externe link is er heel blij mee: “De betrokkenheid van de prinses doet de deelnemers van Horsepower en ons als onderzoekers veel goed. Het helpt bovendien om bekendheid te geven aan Horsepower, dat helemaal mogelijk wordt gemaakt door donaties.” Dat meldt de Universiteit van Utrecht.

Naar schatting kampen in Nederland zo’n 5 procent van de 100.000 veteranen met een post-traumatische stress stoornis (PTSS). Een deel van die veteranen met PTSS hebben ondanks behandeling met bestaande therapievormen nog steeds klachten en zijn dus therapieresistent. PTSS is een angststoornis die symptomen heeft zoals verstoorde nachtrust, herbelevingen, vermijden van prikkels, moeite met concentreren en uiteindelijk komen ook lichamelijke klachten en verslavingsproblematiek vaker voor bij deze groep. PTSS vormt daarnaast ook een zware belasting voor hun familie en directe omgeving. Deze veteranen, en hun families en vrienden, verdienen alle steun die mogelijk is.

Veteranen met therapieresistente PTSS 

“Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de invloed van paarden op veteranen met therapieresistente PTSS”, zegt prinses Margarita. “En het is natuurlijk ook heel belangrijk dat het welzijn van de paarden gemeten wordt. Wat me opvalt is de rust en de ontspanning die de veteranen ervaarden als ze met de paarden omgaan. Ik hoop dat dit in de toekomst voor meer veteranen met PTSS toegankelijk zal zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids