Logo_united_consumers

Een miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten. De sector waarin de meeste burn-out klachten voorkomen is het onderwijs. 21,3 procent van iedereen die in het onderwijs werkt heeft weleens burn-out klachten gehad, bleek uit recentelijk onderzoek van TNO. En het zijn niet alleen de docenten, maar ook veel studenten hebben te kampen met burn-outs. Ga er mee aan de slag voordat het verergert.

Burn-outs in onderwijs en onder studenten niet verrassend
Werk je in het onderwijs of studeer je? Dan is de kans dus groot dat jijzelf of iemand die je kent, weleens burn-out klachten heeft gehad. Studenten besteden veel tijd aan hun studie, moeten een bijbaantje hebben om dit te bekostigen, willen naar feestjes om ook nog te genieten, hebben hobby’s, vrienden en doen aan sport en dan is er ook nog de druk van sociale media. Werknemers in het onderwijs hebben vaak een hoge werklast, er moet vaak overgewerkt worden, er is een grote mate van sociale betrokkenheid en daarnaast hebben ze natuurlijk ook nog hun privéleven. Met deze opsomming zijn zoveel burn-out klachten ook niet verrassend.

Voordat het te laat is: mindfulness app
Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Voordat het een echte burn-out wordt, kun je ook al zelf aan de slag met stress. Hierdoor is de kans groot dat je een burn-out voorkomt. Zorgverzekeraar VGZ heeft een goede app ontwikkeld om beter om te leren gaan met stress en zelfbewuster te worden. De VGZ Mindfulness Coach app bevat oefeningen waarmee je leert mediteren en ontspannen. Je kunt zelf kiezen of je liever losse oefeningen doet of dat je een programma van vijf weken volgt.

Mindfulness cursus
Wil je meer hulp omdat je er bijvoorbeeld niet uitkomt met de app? Dan kun je een mindfulness cursus volgen. Vanuit veel aanvullende verzekeringen krijg je deze training vergoed bij burn-out klachten. Tijdens deze training wordt wetenschappelijke en medische kennis toegepast, gecombineerd met psychologie, yoga en meditatie. Veranderen je burn-out klachten in een psychische stoornis, dan krijg je hiervoor vergoeding uit de basisverzekering.

Merk jij burn-out klachten op, zoals stress, weinig tijd voor ontspanning en te weinig leven in het hier en nu? Download dan de mindfulness app of ga aan de slag met een cursus, om een echte burn-out met psychische stoornis als mogelijk gevolg, te voorkomen.

(Deze informatie is beschikbaar gesteld door het Zorgcollectief UnitedConsumers