Student van 94 jaar haalt bachelor-diploma aan de Open Universiteit

Op 94-jarige leeftijd ontving student Lucas Bunge, vrijdagochtend 21 juni, zijn bachelor-diploma Algemene Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. "Je bent nooit te oud om te leren, dat heb ik denk ik wel bewezen." Dat meldt de Open Universiteit.

Bunge kreeg zijn diploma thuis in Bilthoven uitgereikt. In 2016 startte hij met zijn universitaire studie. "Ach, weet u: ik ben gewoon begonnen", zegt hij over het waarom. "Dan haal je dat eerste tentamen, en waarachtig, dan krijg je op zekere leeftijd nog ambitie ook, en wil je bewijzen dat je het kan."

Vanuit huis studeren 

De voormalig uitgever studeerde voornamelijk vanuit huis en ging alleen voor tentamens en bijeenkomsten naar het studiecentrum Utrecht. Dat kon omdat de Open Universiteit activerend academisch afstandsonderwijs aanbiedt aan - veelal werkende - mensen die flexibel in deeltijd studeren. Het gros van de 15.000 studenten is tussen de 25 en 45 jaar; een kleine 500 zijn de 65 gepasseerd. Bunge is de oudste afgestudeerde student ooit aan de Open Universiteit.

De verse Bachelor of Arts (BA) heeft hard gewerkt en is 'heel voldaan' dat hij de eindstreep heeft gehaald. "Ook op mijn leeftijd geeft het nog zoveel voldoening om je in een nieuwe wereld te verdiepen. Dat heeft voor mij meer waarde dan alsmaar die praatjes over het weer, de boodschappen of allerhande kwaaltjes, wat onder leeftijdgenoten natuurlijk wel een beetje gebruikelijk is."

Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge 

Bunge groeide op in een kunstzinnig gezin. Na de hbs werkte hij bij diverse boekhandelaren en uitgeverijen, en begon uiteindelijk zijn eigen (medisch-) Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge. Op 70-jarige leeftijd werd hij voor het eerst student: hij studeerde cello aan het conservatorium van Utrecht om aan een tweede leven, nu als musicus te beginnen. Ook vertaalde en publiceerde hij enkele boeken over muziek.

Afstudeeronderwerp 

De keuze voor zijn afstudeeronderwerp aan de faculteit Cultuurwetenschappen is dan ook niet helemaal toevallig. Bunge schreef een scriptie over het faustmotief in de roman Doctor Faustus van Thomas Mann. Het faustmotief gaat over het pact met de duivel: je verkoopt hem je ziel in ruil voor rijkdom, kennis of roem. In zijn scriptie vergelijkt Bunge het faustmotief in Manns roman over een componist met eerdere voorbeelden in de literatuur.

"Als metafoor voor de gevaren van menselijke hoogmoed is het een wonderlijk interessant en actueel thema", aldus Bunge. "De scriptie was een worsteling, omdat ik word geteisterd door toenemende vergeetachtigheid. Ook moest ik alles via de computer aanleveren, dat was best een uitdaging. Ik heb heel wat notities gemaakt die ik niet meer terug kon vinden en hou op, al die voetnoten … een ramp. Ik raakte ze steeds kwijt, dan belde ik mijn technische hulp en buurtgenoot Job, die vond vaak alles weer terug."

"De scriptiebegeleider van de universiteit heeft me in vele, ook inhoudelijke, opzichten, aanzienlijk geholpen met het afronden van mijn studie. Nu ik er zo over nadenk: ik heb misschien wel het meest genoten van het contact met docenten."

'Bunge schrijft heel goed' 

Universitair docent filosofie Jeroen Vanheste vond het een genoegen om Bunge te begeleiden: "Wat mij het meeste opviel is hoe goed hij schrijft. Lucas formuleert helder, zinnen lopen goed, hij maakt geen schrijffouten. Zijn taalvaardigheid is veel groter dan ik gewend ben van de jongere generatie, die opgroeit met emoticons en beelden, maar vaak moeite heeft met het schrijven van een goede tekst."

Door: Nationale Onderwijsgids  
Beeld: Sander Koning/ANP