‘Nep of niet nep? De geesteswetenschappen en de kennis van de waarheid’

Hoe kunnen geesteswetenschappen ons helpen om te gaan met een diversiteit aan versies, visies en meningen? Wat zijn de feiten precies, en hoe kunnen we nepnieuws opsporen en monitoren? Deze vragen komen aan bod in de KNAW-webinar ‘Nep of niet nep? De geesteswetenschappen en de kennis van de waarheid’. Dit meldt de KNAW.

Nepnieuws is en blijft een groot maatschappelijk probleem – onze samenleving verkeert in een informatievertrouwenscrisis. Binnen de geesteswetenschappen is het bestaan van verschillende perspectieven op de werkelijkheid een natuurlijk gegeven. Hoe kunnen die geesteswetenschappen ons helpen om te gaan met een diversiteit aan versies, visies en meningen? 
 

Sprekers

  • Walter Daelemans, hoogleraar computerlinguïstiek, Universiteit Antwerpen  – Monitoring van antivaccinatie-verhaallijnen in de sociale media
  • Petra Hendriks, hoogleraar semantiek en cognitie, Rijksuniversiteit Groningen – Taal tussen waarheid en leugen
  • Alexander Pleijter, universitair docent journalistiek en nieuwe media, Universiteit Leiden en (mede)auteur van Nepnieuwsexplosie: desinformatie in de Nederlandse media
  • Het webinar wordt ingeleid en voorgezeten door Mirjam Ernestus, hoogleraar psycholinguïstiek, Radboud Universiteit.
 

Meer informatie en aanmelden

Het webinar vindt plaats op maandag 28 juni 2021 van 15.30 tot 17.00 uur via Zoom. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website van de KNAW. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. 
 
Dit webinar is een vervolg op het gelijknamige symposium van de KNAW met o.a. Beatrice de Graaf en Piek Vossen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids