Ook bij zwemles sprake van een lerarentekort

In Amsterdam is er een tekort aan zweminstructeurs. Het tekort aan leraren geldt voor alle 3 de Amsterdamse zwembaden waar de zwemvereniging Watervrienden Amsterdam - die al sinds 1928 bestaat - lesgeeft: in het Noorderbad, het Zuiderbad en het Sportfondsenbad Oost. Op de laatste locatie is het tekort het meest nijpend. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Bij zwemvereniging Watervrienden Amsterdam zijn ze bij het lesgeven afhankelijk van vrijwilligers, maar ze zitten met een tekort. Door het lerarentekort kunnen sommige kinderen niet de gewenste zwemtechnieken leren, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ter vergelijking: de laatste jaren haalden ongeveer 200 kinderen er hun zwemdiploma, terwijl dat aantal vroeger op ruim 1.000 lag. Ook wordt er nu minder uren lesgegeven dan vroeger. 
 

Leskwaliteit achteruit

Tycho Angevaare (30) geeft al 15 jaar les in Oost. Hij ondervindt het gemis aan instructeurs aan den lijve. “Soms moet ik zowel A- als B-les geven. Dat heeft een behoorlijke impact. Je staat 50 minuten voor zo’n groep. Als je 2 groepen tegelijk hebt, gaat de leskwaliteit achteruit. Soms zitten we zo krap in het personeel dat we een van de ouders vragen om een extra oogje in het zeil te houden. Er moeten eigenlijk minimaal 11 zwemleraren zijn om de kinderen te leren zwemmen. Dat aantal hebben we het afgelopen jaar niet gehaald.”
 
Ondanks het tekort aan instructeurs, vindt Tycho het lesgeven ontzettend leuk. Hij moedigt Amsterdammers dan ook aan om vrijwilliger te worden. “Dit werk is ontzettend nuttig, van levensbelang.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids