'Kinderen hebben het tijdens zwemles te veel voor het zeggen'

"Kinderen hebben veel in te brengen tegenwoordig. Als prinsjes en prinsesjes worden ze met satijnen handschoentjes behandeld. Dit blijkt ook uit een nieuw onderzoek van een Belgische universiteit, UCLouvain. De studie van Dupont waarschuwt voor ‘de cultus van het kind’". Dat meldt ANP Expert Support.

"Kinderen weten hier slim gebruik van te maken en spelen zo ouders tegen elkaar uit. Dit tot frustratie van de ouders onderling die het herkennen, maar (on) bewust zelf aan dit gedrag meewerken. Dit gedrag is dagelijks te zien aan de eettafel, in de klas, maar ook in het zwembad", zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

"Zwemles oude stijl; de meester of juf hadden het voor het zeggen en kinderen respecteerden dat. Kinderen deden wat hun opgedragen werd, op wat uitschieters na natuurlijk."

Onzekerheden van ouders 

"Als je nu kijkt moet je als juf of meester het respect verdienen of afdwingen. Daarnaast worden de onzekerheden van ouders geprojecteerd op hun kinderen en zo in het zwembad. De kinderen bepalen zelf wat de ouders tegen de juf of meester gaat zeggen. Dit natuurlijk tot frustratie van wat je als zwemonderwijzer met de leerlingen wil bereiken", aldus De Winter. 

"Het heeft er weg van dat sommige ouders niet een weerspiegeling van hun eigen opvoeding en ouders willen zijn. Dus niet zo streng en autoritair en meer vrienden zijn met de kinderen."

Succes op zwemles bevorderen 

"Ouders brachten hun kinderen vroeger ook naar het zwembad, zeiden succes en lieten het aan de professionaliteit van de docent over. Willen ouders succes op zwemles bevorderen, zullen zij hun kind meer los moeten laten en meer vertrouwen tonen in het zwemonderwijs." 

Tranen

Kinderen moeten leren dat zij soms dingen moeten doen die zij niet leuk vinden, stelt De Winter. "Bij dit leerproces horen tranen. Let wel op ouders; niet alle tranen zijn uit angst of paniek. Kinderen worden zo ‘harder’, maar lopen hier geen trauma’s bij op." 

Daarnaast zou het volgens De Winter de zwemlessen ten goede komen als ouders niet in de hoogste boom vliegen als er een traan zichtbaar is. Uitzonderingen daargelaten. Ook dit is een onderdeel van zwemveiligheid waar landelijk meer aandacht aan besteed zou moeten worden."

Door: Nationale Onderwijsgids