Week 26: Twintigste seizoen 'De slimste mens' en antibioticum amoxicilline

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Philippe Geubels en Erik van Muiswinkel in twintigste seizoen 'De slimste mens'

Philippe Geubels, Erik van Muiswinkel, Anniko van Santen en Tim Senders behoren tot de deelnemers van het nieuwe seizoen van De slimste mens. Op maandag 11 juli start het twintigste seizoen van de kennisquiz op NPO 2.

 

Dinsdag: De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de docent

In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerlingen, wat ‘doen’ ze met de ervaring in een klas? Wat vraagt dit van de leraar? Welke ethisch-pedagogische kwesties vragen aandacht?

 

Woensdag: 'Kinderen hebben het tijdens zwemles te veel voor het zeggen'

Kinderen hebben veel in te brengen tegenwoordig. Als prinsjes en prinsesjes worden ze met satijnen handschoentjes behandeld. Dit blijkt ook uit een nieuw onderzoek van een Belgische universiteit, UCLouvain. De studie van Dupont waarschuwt voor ‘de cultus van het kind’

 

Donderdag: Meeste basisschoolkinderen gebruiken weleens antibioticum amoxicilline

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan bijna de helft van alle kinderen tot 18 jaar een receptgeneesmiddel. Waar jonge kinderen vaker amoxicilline, salbutamol en hydrocortison gebruiken, is dit voor tieners vooral de pil, desloratadine en methylfenidaat.

 

Vrijdag: Politie heeft vermiste Marley (13) uit Lelystad teruggevonden

Het vermiste meisje Marley (13) uit Lelystad is teruggevonden. Ze verkeert in goede gezondheid, aldus de politie. De politie maakte zich ernstig zorgen om het welzijn van het meisje en stuurde daarom een amber alert uit met de oproep naar haar uit te kijken.

Door: Nationale Onderwijsgids